La nit de Sant Joan a Barcelona - Marisa Martinez

 La nit del 23 de juny, revetlla de Sant Joan, és una nit màgica en què se celebra el solstici de estiu, amb dos dies de retard. És una celebració que la Església Catòlica fa coincidir amb la data de naixement de sant Joan Baptista i que ha esdevingut una festa amb elements i costums molt marcats i simbòlics: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de sant Joan, les cançons, el ball o els guariments  dels carrers i es fan rituals màgics.

Les families s'ha ajunten i cada una fa una coca diferent des de pinyons, de fruita confitada, de llardons i de ametlles també es tradicional fer per sopar una musclada amb salsa que sortien molt bones,  es veu cava a dojo, també es galanes als carrers amb molta fantasia i diversos motius.

Durant un mes abans recoguem mobles vells  fustes per les fogueres que feien al carrer, tiraven petards i traques  que feien un soroll de mil dimonis, ens agradava a tota la canalla, de vegades teniem que amagar les fustes a la "xalera" (que son les cloaques del carrer) per que no sho emportes la brigada del ajuntament.

A mitja nit anaven tots plegats a la platja a fer un bany i jugar, per celebrar-ho fins la matinada que  cades-cu tornava a casa seva.





Comentarios